dijous, 7 de febrer del 2013

Els moviments ciutadans desborden l'aforament de l'Ateneu

Sota el nom “La influència dels moviments socials en l’agenda política”, el passat dimecres dia 6 va tenir lloc a la Sala Oriol Bohigas una taula rodona amb convidats d’alçada. Els ponents, que van omplir la sala de gom a gom, van reflexionar sobre la necessitat de regeneració política davant un sistema democràtic i social "ja obsolet".


El públic, la majoria amb experiència en el món dels moviments socials, feia cua a l’entrada gairebé 1 hora abans de l’inici de l’acte, tot i que l’Ateneu va projectar la compareixença en una pantalla a l’exterior del recinte. Els convidats van ser Carme Forcadell, Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Arcadi Oliveres, activista per la pau i Ada Colau, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). Moderats per Stefan Rating, ponent de la secció d’Estudis Polítics i amb la presència de Agustí de Uribe-Salazar, President de l’ACCIEP*, la conferència va derivar en un torn de preguntes amb gran interacció del públic. 

D'esquerra a dreta, Arcadi Oliveres, Ada Colau, Stefan Rating, Carme Forcadell i Agustí de Uribe-Salazar
L’objectiu comú dels moviments socials que representen aquestes tres figures son regenerar la política, fent-la més transparent i de qualitat. Un objectiu no poc ambiciós, reconeixen. Tot i això, amb l’embranzida rebuda gràcies a les xarxes socials, tots ells s’han fet un forat en l’agenda mediàtica. Lluiten, paradoxalment contra la desinformació, que tal i com va alertar Arcadi Oliveres és freqüent degut a les pressions i interessos mediàtics que fan silenciar determinades informacions. “Ens enganyen sempre, pel que hem de contrastar la informació i anar molt alerta”.

Les claus d’èxit tant de la PAH, com de les campanyes pacifistes recolzades per Oliveres, com de la possible independència de Catalunya impulsada des de l’ANC rauen en tres pilars; la desobediència civil, les campanyes i l’acció política. Tres estadis que es succeeixen i tenen com a finalitat aquesta regeneració democràtica i “una societat més justa”, tal i com defensa Colau. I per acabar, tres consells d’Arcadi Oliveres d’obligat compliment: “perdre la por”, la col·laboració dels mitjans (donant visibilitat a les demandes i problemes socials) i finalment, “no convertir-se mai en partits polítics”, ja que aquesta “no és la seva naturalesa. Són molt més”.